Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Når rytteren ikke passer hesten - Kari Anne forteller - Norsk Salsenter
Book tid hos oss Online saltilpassing

Når rytteren ikke passer hesten - Kari Anne forteller

Det er mye som kan gjøres for at sal, rytter og hest skal fungere best sammen. Men hva når rytteren ikke passer hesten?

I løpet av sine 12 år som saltilpasser, har Kari Anne støtt på problemet med at hest, sal og rytter ikke passer sammen flere ganger enn hun skulle ønske. Som du kan lese i denne artikkelen er dette en vanskelig situasjon, men som kan løses med noen grep. Men i noen tilfeller er det hverken hestens manglende muskler eller feil sal som er problemet. Hva gjør man når rytterens anatomi ikke passer med hesten?

– I disse situasjonene kan det kreve litt mot å være ærlig, fordi det er sårbare situasjoner hvor man raskt kan oppfattes som ufølsom eller sårende om man ikke formulerer seg godt og forståelsesfullt, forteller Kari Anne. 

– Det viktigste er å påpeke at alternativet hvor man ikke sier noe om utfordringene, men tilpasser salen etter beste evne kan ha store konsekvenser. Man kunne ha funne en sal som tilsynelatende gjør jobben uten å ta tak i hele ekvipasjen, og kunden ville antagelig blitt fornøyd der og da. Men faren for at hesten etterhvert får problemer med ryggen er stor. Sjansen for at rytteren kobler dette til salen er liten, fordi de har brukt en saltilpasser.

Kari Anne forteller at det er derfor det er viktig at saltilpassere tar faget sitt på alvor og formidler alle utfordringer til rytterne så fort de oppdages. 

Kort salleie

Mange hester kan være både høye og store uten at selve salleiet er spesielt langt. Når store ryttere kjøper hest bør de ha fokus på at det er plass til 18, 18,5, 19" sal uten at man går utover hestens salleie. I tillegg er det viktig at hester som skal bære tunge ryttere har god muskelfylde og godt utviklet og velmusklet overlinje. Det er betydelig vanskeligere for en hest med lite muskler i overlinjen å løfte ryggen og bruke seg riktig, med en tyngre rytter på ryggen.

Derfor er det en fordel at den tyngre rytteren har mer fokus på å opprettholde, ikke på å opprette, en sterk og god musklet rygg med god bæreevne. Lang rygg går for å være svakere enn en kort rygg, men det det hjelper ikke om ryggen er kort og sterk hvis den ikke har plass til riktig sal til rytteren. 

Lange ryttere kan skape utfordringer

De lange eller langlemmede rytterne kan også by på utfordringer. Selv om en person er svært slank så kan særlig lengden på oversjenkelen gjøre at rytteren havner for langt tilbake i salen. Selv om setestørrelsen egentlig passer rytterens sete, må også knærne til rytteren ligge innenfor kneputene på salen. Hos ryttere med lang oversjenkel stikker ofte knærne fram foran kneputene. Rytteren havner langt tilbake i salen istedenfor i midten på det dypeste punktet. Noen ganger blir de sittende nesten på baksvisselen. På denne måten blir det for mye trykk for hesten i bakre del av salleiet. I tillegg er det lett at salen svipper opp foran og sklir fremover mot skuldrene til hesten. Rytteren havner i stolsits som gir enda mer trykk under salputene bak hesten og en dårlig og ubalansert sits for rytteren. 

Noen ganger er det rett og slett ikke mulig å få en sal som passer både hest og rytter. Saltilpasseren kan verken forlenge hestens rygg, eller gjøre rytteren mindre eller lavere. Alikevel er det flere grep som kan gjøres for å skape den beste situasjonen for begge parter, disse kan du lese mer om i denne artikkelen. 

 

Ingen planlagte salturer i nærheten av deg?

Meld interesse for saltilpassing

En av få kvalifiserte saltilpassere

Hva betyr det for deg? Det å være en kvalifisert saltilpasser gjør at du som kunde skal kunne stille krav til kvalitet og forvente at vi gjør jobben vår riktig. Ser du dette merket hos leverandører av saler, har du krav til å stille forventninger til arbeidet som utføres.

Les mer
Master Saddlers Society

Meld din interesse

Vi trenger informasjon om deg så vi kan kontakte deg. Husk også å huke på om det gjelder saltilpasning eller salsjekk.

Informasjon om rytteren

Vi trenger litt informasjon om deg som skal ri på hesten slik at vi får litt informasjon om hvordan vi kan tilpasse salen til deg.

Om hest og nåværende sal

Litt om hesten og salen du bruker per dags dato. Dette gjør at vi bedre kan forutse hva vi har å jobbe med videre i prosessen.

Bilder

For at vi skal kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at bildene du sender inn er mest mulig lik illustrasjonsbildene.

Online Saltilpasning
Hesten i helfigur fra siden. Det er viktig at hesten er oppstilt med paralelle for- og bakbein og rett hals.
Online Saltilpasning
Hestens salleie litt ovenfra og bakfra slik at man ser rygg, manke og skuldre.
Online Saltilpasning
Rytter og hest i profil. Rytter plassert ved siden av hestens skulder.

Vilkår

For å sende inn skjemaet kreves det at minst én kontaktmulighet og vilkår blir godkjent.

Du må velge en kontaktmetode
Personvernerklæring Du må godta vår personvernserklæring