Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Puss og vedlikehold av sal - Norsk Salsenter
Book tid hos oss Online saltilpassing

Puss og vedlikehold av sal

Hvor ofte man skal smøre saler og hodelag kan besvare så enkelt som; Utstyret skal alltid være RENT og MYKT. Da bevares det lenge og holder seg godt i verdi.

Lagring

Saler og utstyr skal lagres tørt og gjerne kjølig, ikke for varmt og ikke i direkte sollys.

Saler skal henge på salhenger som ikke trykker på salputene. Et enkelt rør/pinne som bare henger i kanalen på salen er best egnet.

Ny sal

Sjekk først at utstyret passer. De færreste forhandlere vil bytte eller ta tilbake utstyr som er behandlet eller satt inn med noe.

Bruk en lærbalsam med bivoks, vaselin eller andre naturprodukter og sett utstyret inn med dette. Hvis produsenten av salen har et eget produkt, så er det alltid lurt å bruke dette.

 Salen settes inn med lærbalsam over hele salen, men ikke smør for mye på undersiden av salputene, og ikke for mye i setet. Smør særlig godt på baksiden av kappene hvis de virker stive. Balsamen trekker bedre inn fra denne siden og vil raskt gjøre kappene mykere. La balsamen få trekke godt inn. Smør en gang til der læret fortsatt virker tørt. Læret får da tilført den fuktigheten det har mistet under lagring og det blir enkelt å vedlikeholde og følge det opp fremover. Utstyret skal være mykt men ikke klissete.

Videre puss og vedlikehold

Lunkent vann eller en spesiell lær-rens er det som skal til for å fjerne møkk, svette og fett fra huden for å rengjøre og rense læret. Er utstyret spesielt skittent med mye fett og svette fra hesten, kan man vaske av dette ved å bruke lunkent vann tilsatt Biotex vaskepulver (for håndvask av klær). 1 ss til ca 8 liter vann.

Salen må være ren før det er klart for neste steg.

Sett salen inn med lærbalsam som inneholder bivoks eller andre naturprodukter eller balsam anbefalt av salprodusenten. Lærbalsam trekker inn i læret og gjør det mykt. Unngå å smøre mye på undersiden av salputene, på gjordestropper og i setet på salen. Gjordestroppene kan strekke seg hvis man smører dem veldig mye med balsam. Setet i salen har mykt og tynt lær, og læret kan lett begynne å strekke seg og bli skrukkete hvis man smører for mye.

Glyserinbalsam er det vi ofte forbinder med salsåpe og brukes ofte feil. Glyserin er lite egnet til å vaske med. Glyserin lager en beskyttende hinne og er best egnet som en slags impregnering og litt som smøring. Produkter med glyserin kan med fordel brukes på undersiden av salen og gjordestropper, som smøring, da det ikke trekker inn i læret på samme måte som balsam.

NB! Unngå å bruke produkter med glyserin på kalveskinn.

Saler med kalveskinn bør smøres med produkter produsentene anbefaler for sine kalveskinnsprodukter.

NB! Læroljer bør kun brukes til saler hvor produsenten anbefaler det.

 Det er viktig at man ALLTID smører læret etter at man har brukt vann for å rengjøre. Vann er ødeleggende for lær, og læret tørker fort ut hvis man ikke tilfører fuktighet med lærbalsam eller med en gang læret er rengjort.

Når salen er blitt våt eller har fått belegg med mugg

Hvis lær og utstyr blir veldig vått bør det rengjøres og behandles raskt når man kommer inn i stallen.  Læret vaskes rent med lunkent vann eller tack cleanerspray og smøres inne med lærbalsam for deretter å tørke langsomt opp. Det må ikke utsettes for rask tørking i sterk varme. Tørkes det for varmt og for fort kan det bli tørt, hardt og sprekke opp.

Mugg oppdager man oftest på utstyr som er hengt vekk for lagring. Når luftfuktigheten er høy, enten der utstyret lagres eller utendørs, så kan det bli blitt mugg eller belegg på læret. 

Tack Cleaner spray vil da ofte være bedre egnet til å gå i dybden i læret og få fjernet muggsoppen enn bare vann.

Når muggen er fjernet så settes utstyret inn med lærbalsam igjen. Et lag med glyserinbalsam i tillegg kan være med å lage en beskyttende hinne der det ikke er kalveskinn.

Skal utstyr lagres over lengre tid så kan det anbefales å sette inn utstyret med Carr&Day&Martins «Ko-Cho-Line» Leather dressing. Hindrer mugg og smører godt. Også velegnet til å smøre opp eldre og stivt lær.

 Tar du godt vare på salen og utstyret ditt! Lærvarer av god kvalitet, som behandles ordentlig, eldes med verdighet, og vil holde seg i mange år.

 

Ingen planlagte salturer i nærheten av deg?

Meld interesse for saltilpassing

En av få kvalifiserte saltilpassere

Hva betyr det for deg? Det å være en kvalifisert saltilpasser gjør at du som kunde skal kunne stille krav til kvalitet og forvente at vi gjør jobben vår riktig. Ser du dette merket hos leverandører av saler, har du krav til å stille forventninger til arbeidet som utføres.

Les mer
Master Saddlers Society

Meld din interesse

Vi trenger informasjon om deg så vi kan kontakte deg. Husk også å huke på om det gjelder saltilpasning eller salsjekk.

Informasjon om rytteren

Vi trenger litt informasjon om deg som skal ri på hesten slik at vi får litt informasjon om hvordan vi kan tilpasse salen til deg.

Om hest og nåværende sal

Litt om hesten og salen du bruker per dags dato. Dette gjør at vi bedre kan forutse hva vi har å jobbe med videre i prosessen.

Bilder

For at vi skal kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at bildene du sender inn er mest mulig lik illustrasjonsbildene.

Online Saltilpasning
Hesten i helfigur fra siden. Det er viktig at hesten er oppstilt med paralelle for- og bakbein og rett hals.
Online Saltilpasning
Hestens salleie litt ovenfra og bakfra slik at man ser rygg, manke og skuldre.
Online Saltilpasning
Rytter og hest i profil. Rytter plassert ved siden av hestens skulder.

Vilkår

For å sende inn skjemaet kreves det at minst én kontaktmulighet og vilkår blir godkjent.

Du må velge en kontaktmetode
Personvernerklæring Du må godta vår personvernserklæring