Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Saltilpasserens utfordringer - Kari Anne forteller - Norsk Salsenter
Book tid hos oss Online saltilpassing

Saltilpasserens utfordringer - Kari Anne forteller

Hva gjør man når hest, sal og rytter rett og slett ikke passer sammen?

Kari Anne har jobbet som saltilpasser siden 2006, og kjenner til de fleste utfordringene som kan oppstå når ryttere skal ha en sal som passer til dem og til hesten deres. 

- Som saltilpasser er jobben min å sørge for at hesten får en sal som passer den. For at salen skal passe hesten så er det helt avgjørende at den også passer til rytteren. 

Hun forteller at det kan være en utfordrende situasjon fordi det er et følsomt tema for rytterne, som er glade i hesten sin og vil den det aller beste. 

– Det kan kreve litt mot å være ærlig, men målet er alltid å hjelpe rytteren og hesten med å finne den optimale løsningen for dem begge. Det hender oftere enn jeg skulle ønske at denne problemstillingen dukker opp, og jeg har erfart at det er viktig å opplyse kunden om omfanget av utfordringen så fort som mulig for å avklare forventinger og hva man faktisk kan få til, forklarer hun. 

Dette er de vanligste utfordringene Kari Anne støter på

  • Hesten har et salleie som er for kort til at det er plass til rytteren som skal ri i salen.

  • Det er flere ryttere av veldig varierende størrelse som rir på hesten. 

  • Hesten har for lite muskelsatt overlinje og for lite bæring i muskulaturen i salleiet til å klare å løfte ryggen sin og bruke overlinjen riktig med rytter i salen. 

  • Rytteren har for lite rideferdighet til å kunne ri hesten slik at den bygger riktig muskulatur. 

Lange eller større ryttere kan skape problemer for hesten eller hvor godt salen kan tilpasses. Her kan du lese mer om hvordan rytterens anatomi påvirker hest og sal. 

Hva kan man gjøre?

Noen ganger er det rett og slett ikke mulig å få en sal som passer både hest og rytter. Saltilpasseren kan verken forlenge hestens rygg eller gjøre rytteren tynnere eller kortere. Hvis hest, sal og rytter ikke passer sammen, men det ikke er aktuelt å bytte hest, så er det fortsatt mye man kan gjøre for å gjøre situasjonen så bra som mulig.  Her er noen muligheter: 

Tilpasse sprangsal

På en sprangsal så kan man på en del saler bestille mer framskårne og lengre salkapper, samt ulike typer kneputer eller klosser som gjør at sjenkelen får en korrekt plassering når rytteren har en lang oversjenkel. 

Tilpasse dressursal

Dressursaler har rette kapper fordi rytterne skal sitte med lengre stigbøyler og rettere ben. Her kan man ikke gi sjenkelen mer plass ved å gjøre salkappene mer fremskårne. Et noe åpnere sete på salen kan gi rytterne litt mer plass for eksempel i kombinasjon med en knepute som ikke er for stor og sitter høyt plassert. 

Varier bruken og lær deg nye teknikker

Mye variert bruk med arbeid av hesten fra bakken er gunstig. Gå gjerne på kurs i bruk av lange tøyler, lær deg ulike lonsjeringsteknikker og/eller tømmekjøring. Sørg for at hestens overlinje er så sterk og godt muskelsatt som mulig. Det er lettere for hesten og raskere å få bygget opp overlinjen når den ikke må løfte vekten av rytter. Klatreturer med lett rytter i terreng er også bra. Ikke ri for lange økter, men gå av og bruke bena selv også når du er ute på tur. 

Sørg for at salen passer så godt som mulig

Salen må være så korrekt tilpasset som mulig og ha gode salputer med bred bæreflate. Det er vanskelig å si om en for lang sal til hesten eller for kort sal til rytter er det beste for hesten. Det viktigste er å få jevnest mulig trykk. Et salunderlag med litt hold i som øker bæreflaten på hestens rygg slik at salen ikke trykker for mye ned i muskulaturen kan være bra. 

 Usikker på om salen sitter riktig for hesten din?

Book tid til saltilpassing

En av få kvalifiserte saltilpassere

Hva betyr det for deg? Det å være en kvalifisert saltilpasser gjør at du som kunde skal kunne stille krav til kvalitet og forvente at vi gjør jobben vår riktig. Ser du dette merket hos leverandører av saler, har du krav til å stille forventninger til arbeidet som utføres.

Les mer
Master Saddlers Society

Meld din interesse

Vi trenger informasjon om deg så vi kan kontakte deg. Husk også å huke på om det gjelder saltilpasning eller salsjekk.

Informasjon om rytteren

Vi trenger litt informasjon om deg som skal ri på hesten slik at vi får litt informasjon om hvordan vi kan tilpasse salen til deg.

Om hest og nåværende sal

Litt om hesten og salen du bruker per dags dato. Dette gjør at vi bedre kan forutse hva vi har å jobbe med videre i prosessen.

Bilder

For at vi skal kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at bildene du sender inn er mest mulig lik illustrasjonsbildene.

Online Saltilpasning
Hesten i helfigur fra siden. Det er viktig at hesten er oppstilt med paralelle for- og bakbein og rett hals.
Online Saltilpasning
Hestens salleie litt ovenfra og bakfra slik at man ser rygg, manke og skuldre.
Online Saltilpasning
Rytter og hest i profil. Rytter plassert ved siden av hestens skulder.

Vilkår

For å sende inn skjemaet kreves det at minst én kontaktmulighet og vilkår blir godkjent.

Du må velge en kontaktmetode
Personvernerklæring Du må godta vår personvernserklæring