Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Salunderlag på godt og vondt - Norsk Salsenter
Book tid hos oss Online saltilpassing

Salunderlag på godt og vondt

Hvordan gjør du de rette valgene og unngår bomkjøpene når det kommer til salunderlag?

Salunderlag på godt og vondt

Det selges og kjøpes store mengder salunderlag. Mange fine, men dessverre også mange som ikke er så bra. Det er viktig at vi blir bevisste på hva vi handler og hvordan det vi legger under salen vår påvirker hvordan salen passer. Det kan være lurt å vite litt om hva vi bør styre unna. 

Salunderlaget kan ikke endre salen

Aller først må du være sikker på at den salen du har faktisk passer hesten din. Et salunderlag kan ikke brukes for å forsøke å få en sal som ikke passer til å passe. Dyre salunderlag med all verdens støtdempende teknologi og lovnader kan ikke få en sal som sitter feil på hesten til å passe. Det kan til og med gjøre vondt verre om man begynner å polstre uten mål eller mening. 

Er du usikker på om salen din sitter riktig? Da bør du få en kvalifisert salmaker eller tilpasser til å se på den sammen med deg slik at du kan få riktig råd og veiledning.

Hvorfor skal du bruke salunderlag?

Et salunderlag ser fint ut og kan brukes av utelukkende estetiske grunner. Det bidrar også til å beskytte salen slik at den holder seg så pen og ren som mulig på undersiden. For noen hester kan et riktig tilpasset salunderlag være helt avgjørende for at salen ligger riktig og godt, samt at trykket blir så jevnt som mulig. Et salunderlag kan ha en støtdempende effekt. Dette er særlig viktig under saler som har paneler eller salputer av latex. Latex er en type skumgummi og disse salene har hardere salputer med mindre støtdemping i seg selv enn de salene som har ullstopping i salputene. Dette dreier seg ofte om sprangsaler og islandshestsaler. Et salunderlag vil også kunne tillate en hest som mangler muskulater å legge seg ut litt i en sal som er litt for vid, i håp om at den skal vokse inn i salen. 

Hva bør du passe på når du skal velge salunderlag?

Størrelse: Det du legger under salen skal alltid være lenger enn salen både forover, bakover og nedenfor kappene. Det skal aldri ligge kanter under salen da det vil skape trykkpunkter og ubehag for hesten. 

Plassering: Alt som legges under salen må kunne trekkes opp fra manken og opp i kanalen på salen, både foran og bak, slik at det ikke er noe som ligger og trykker på mange og ryggrad. 

Passform: Det skal være en høy skjæring over manken slik at fremfre del av salunderlaget holder seg oppe i forsvisselen og ikke siger ned på manken. 

Tykkelse: Salunderlaget skal ikke være tykkere enn at det fortsatt er god plass til hestens ryggrad i kanalen på salen. Bruker man tykke salunderlag kan det også være fare for at salens bomvidde blir for smal hvis den ikke er mer enn akkurat passe bred til hesten i utgangspunktet. 

Materiale: Naturmaterialer som bomull og ull er det tryggeste. Det finnes også ulike syntetmaterialer som fungerer bra og puster godt, men vær sikker på at de ikke lager brann- eller gnagsår hvis de sklir. 

Fasong: Velg riktig fasong til riktig sal. Sprang eller All Round til sprang og All Round saler. Dressur til dressursaler. Bruker man feil type så stemmer ofte ikke fester og passform på salunderlaget til salen. Konsekvensen kan lett bli at det blir kanter og generelt ikke ligger godt. 

Gelpad: Tykke og tunge gelpads lar seg ikke holde oppe av seg selv. De sklir ned og blir liggende mot manke og ryggrad, og tetter kanalen. De kan ha en god støtdempende effekt, men de holder seg ikke oppe av seg selv noe som er grunn til å unngå dem. Tynne gelpader kan brukes når det er behov for antisklieffekt, støtdemping eller når hesten har lite "bæring" i muskulaturen. De kan legges enten mellom sal og sjabrakk eller rett på ryggen til hesten.

 Fester: De festene du bruker må være plassert slik at salunderlaget blir liggende slik det skal, og at de bidrar til underlaget blir liggende på plass. 

 Sausekinnspads er mye brukt. Her kan du lese mer om dem, og gode råd rundt bruk og kjøp.

Invester i godt utstyr

For å oppsummere er det beste å ha virkelig gode salunderlag i god kvalitet, og med den god passform som er riktig for salen du har og hesten den skal brukes på. Det er viktig å være kritisk til tilbud som virker for gode til å være sanne og som lover gull og grønne skoger. Det kan bli dyrt i lengden å kjøpe hjelpemidler som skal være med på å få salen til å fungere bedre hvis det til syvende sist ikke er riktig sal for hesten din. 

Det kan være fornuftig og heller legge pengene i en sal som passer, sørge for at den blir sjekket og fulgt opp jevnlig, og at nødvendige justeringer blir gjort før hesten får problemer. Det er nok det beste for økonomien også, på sikt.

Usikker på om salen din passer eller sitter som den skal?

Book tid for saltilpassing hos oss

 

En av få kvalifiserte saltilpassere

Hva betyr det for deg? Det å være en kvalifisert saltilpasser gjør at du som kunde skal kunne stille krav til kvalitet og forvente at vi gjør jobben vår riktig. Ser du dette merket hos leverandører av saler, har du krav til å stille forventninger til arbeidet som utføres.

Les mer
Master Saddlers Society

Meld din interesse

Vi trenger informasjon om deg så vi kan kontakte deg. Husk også å huke på om det gjelder saltilpasning eller salsjekk.

Informasjon om rytteren

Vi trenger litt informasjon om deg som skal ri på hesten slik at vi får litt informasjon om hvordan vi kan tilpasse salen til deg.

Om hest og nåværende sal

Litt om hesten og salen du bruker per dags dato. Dette gjør at vi bedre kan forutse hva vi har å jobbe med videre i prosessen.

Bilder

For at vi skal kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at bildene du sender inn er mest mulig lik illustrasjonsbildene.

Online Saltilpasning
Hesten i helfigur fra siden. Det er viktig at hesten er oppstilt med paralelle for- og bakbein og rett hals.
Online Saltilpasning
Hestens salleie litt ovenfra og bakfra slik at man ser rygg, manke og skuldre.
Online Saltilpasning
Rytter og hest i profil. Rytter plassert ved siden av hestens skulder.

Vilkår

For å sende inn skjemaet kreves det at minst én kontaktmulighet og vilkår blir godkjent.

Du må velge en kontaktmetode
Personvernerklæring Du må godta vår personvernserklæring