Book tid hos oss

Tips til å forbedre spranghestenes prestasjoner - sett med en saltilpassers øyne

Som publikum på Arctic Equestrian Games fikk Kari Anne sett mange sprangsaler i bruk på et høyt nivå. På bakgrunn av dette har hun laget en oversikt over tips som kan forbedre spranghestenes, og rytternes, prestasjoner.

Å være vitne til flotte hester og dyktige ryttere som satser mye tid, innsats og penger førte til noen refleksjoner rundt hvordan utstyr kan forbedre prestasjonsevnen - sett med en saltilpassers øyne. 

– Det jeg undret meg over var at det var mange hester som brukte utstyr som klart begrenset dem. Om dette er mangel på grunnleggende kunnskap om tilpasning av sal eller om det kommer av andre årsaker, vet jeg ikke. Det jeg er ganske sikker på er at mange kunne profitert på å tenke over noen grunnleggende feil. I tillegg er det en god hjelp å ha en basis av kunnskap når de velger sal, salunderlag eller annet ustyr til hesten sin, forklarer Kari Anne. 

Her er hennes tips som kan forbedre prestasjonen til spranghestene og deres ryttere, sett med en saltilpassers øyne: 

  • Ikke legg salen for langt frem! Når salen ligger på skuldrene til hesten vil den forhindre skulderbevegelsene, den blir forskjøvet bakover og den blir fort liggende i bakvekt.

  • Schabracker og padder må være lenger enn salen for ikke å skape trykkpunkter under salen.

  • Salene må ha riktig bomvidde og en bomvidde som gir plass til det eller de salunderlagene som skal brukes under salen.

  • Kanalen i salen må være bred nok, slik at den ikke bli for trang eller tettes igjen av salunderlaget som benyttes. 

  • Bruke salunderlag med kanal, godt fasongskåret eller tynnere stoff i kanalen, eller uten saueskinn i kalanen på saueskinnspadder.

  • Ikke bruk såkalte gitarpadder eller tykke gelpadder, da de tetter kanalen på salen. 

  • Hvis salen vipper opp under salputene bak under hopping, er det lurt å få sjekket om bomvidden er for vid eller om salen er for buet enten i bommen eller om den er stoppet for mye på midten. Her kan det være best å spørre en saltilpasser eller salmaker om hjelp.

  • Hvis hesten gjerne bukker mellom hindrene, er veldig hard i munnen, legger seg på etter hinderet eller hopper skjevt med bakbeina, kan det være klokt å sjekke om en annen sal som kanskje passer bedre kan endre på dette. 

  • Husk at selv om du som rytter har en sal som passer deg perfekt, er det viktig å tenke på at hestene er like forskjellige som oss mennesker - de behøver også en sal som passer!

Er du usikker på om salen sitter riktig?

Book tid for saltilpassing

En av få kvalifiserte saltilpassere

Hva betyr det for deg? Det å være en kvalifisert saltilpasser gjør at du som kunde skal kunne stille krav til kvalitet og forvente at vi gjør jobben vår riktig. Ser du dette merket hos leverandører av saler, har du krav til å stille forventninger til arbeidet som utføres.

Les mer
Master Saddlers Society