Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Tips til å forbedre spranghestenes prestasjoner - sett med en saltilpassers øyne - Norsk Salsenter
Book tid hos oss Online saltilpassing

Tips til å forbedre spranghestenes prestasjoner - sett med en saltilpassers øyne

Som publikum på sprangstevner og med mange kunder som rir i sprangsaler har Kari Anne sett sprangsaler i bruk på alle nivåer. På bakgrunn av dette har hun laget en oversikt over tips som kan forbedre spranghestenes, og rytternes, prestasjoner.

Å være vitne til flotte hester og dyktige ryttere som satser mye tid, innsats og penger har ført til noen refleksjoner rundt hvordan utstyr kan forbedre prestasjonsevnen - sett med en saltilpassers øyne. 

– Det jeg undret meg over var at det var mange hester som bruker utstyr som klart begrenset dem. Om dette er mangel på grunnleggende kunnskap om tilpasning av sal eller om det kommer av andre årsaker, vet jeg ikke. Det jeg er ganske sikker på er at mange kunne profitert på å tenke over noen grunnleggende feil. I tillegg er det en god hjelp å ha en basis av kunnskap når de velger sal, salunderlag eller annet ustyr til hesten sin, forklarer Kari Anne. 

Her er hennes tips som kan forbedre prestasjonen til spranghestene og deres ryttere, sett med en saltilpassers øyne: 

  • Ikke legg salen for langt frem! Når salen ligger på skuldrene til hesten vil den forhindre skulderbevegelsene, den blir forskjøvet bakover og den blir fort liggende i bakvekt.

  • Schabracker og padder må være lenger enn salen for ikke å skape trykkpunkter under salen.

  • Salene må ha riktig bomvidde og en bomvidde som gir plass til det eller de salunderlagene som skal brukes under salen.

  • Kanalen i salen må være bred nok, slik at den ikke bli for trang eller tettes igjen av salunderlaget som benyttes. 

  • Bruke salunderlag med kanal, godt fasongskåret eller tynnere stoff i kanalen, eller uten saueskinn i kalanen på saueskinnspadder.

  • Ikke bruk såkalte gitarpadder eller tykke gelpadder, da de tetter kanalen på salen. 

  • Hvis salen vipper opp under salputene bak under hopping, er det lurt å få sjekket om bomvidden er for vid eller om salen er for buet enten i bommen eller om den er stoppet for mye på midten. Her kan det være best å spørre en saltilpasser eller salmaker om hjelp.

  • Hvis hesten gjerne bukker mellom hindrene, er veldig hard i munnen, legger seg på etter hinderet eller hopper skjevt med bakbeina, kan det være klokt å sjekke om en annen sal som kanskje passer bedre kan endre på dette. 

  • Husk at selv om du som rytter har en sal som passer deg perfekt, er det viktig å tenke på at hestene er like forskjellige som oss mennesker - de behøver også en sal som passer!

Er du usikker på om salen sitter riktig?

Book tid for saltilpassing

En av få kvalifiserte saltilpassere

Hva betyr det for deg? Det å være en kvalifisert saltilpasser gjør at du som kunde skal kunne stille krav til kvalitet og forvente at vi gjør jobben vår riktig. Ser du dette merket hos leverandører av saler, har du krav til å stille forventninger til arbeidet som utføres.

Les mer
Master Saddlers Society

Meld din interesse

Vi trenger informasjon om deg så vi kan kontakte deg. Husk også å huke på om det gjelder saltilpasning eller salsjekk.

Informasjon om rytteren

Vi trenger litt informasjon om deg som skal ri på hesten slik at vi får litt informasjon om hvordan vi kan tilpasse salen til deg.

Om hest og nåværende sal

Litt om hesten og salen du bruker per dags dato. Dette gjør at vi bedre kan forutse hva vi har å jobbe med videre i prosessen.

Bilder

For at vi skal kunne hjelpe deg på best mulig måte, er det viktig at bildene du sender inn er mest mulig lik illustrasjonsbildene.

Online Saltilpasning
Hesten i helfigur fra siden. Det er viktig at hesten er oppstilt med paralelle for- og bakbein og rett hals.
Online Saltilpasning
Hestens salleie litt ovenfra og bakfra slik at man ser rygg, manke og skuldre.
Online Saltilpasning
Rytter og hest i profil. Rytter plassert ved siden av hestens skulder.

Vilkår

For å sende inn skjemaet kreves det at minst én kontaktmulighet og vilkår blir godkjent.

Du må velge en kontaktmetode
Personvernerklæring Du må godta vår personvernserklæring